Dincolo de tot circul nostru politic steril, in economia reala se consuma adevarate drame. In primele noua luni ale anului au intrat in faliment 18 mii de firme, arata un recent studiu Coface. Foarte ingrijorator este ca se constata o crestere a calibrului firmelor aflate in aceasta situatie. 2013 se indreapta catre un numar record al insolventelor in randul companiilor medii si mari.
Asa se face ca numarul locurilor de munca pierdute de la inceputul anului a ajuns la 77 de mii. Asta inseamna ca pentru 18 mii de firme si 77 de mii de angajati statul nu a mai incasat niciun ban. Dimpotriva, trebuie sa plateasca ajutoare de somaj. In urma acestor insolvente au ramas neacoperite datorii cumulate in jur de 13 miliarde de lei. Ceea ce cu siguranta creeaza dificultati si altor firme, inclusiv in sectorul bancar.
Mai e un element. Cele mai mutle firme intrate in insolventa sunt din domeniul comertului. Insolventa lor este consecinta scaderii consumului. Iar scaderea consumului este un indicator al starii proaste a economiei. Si este foarte probabil ca pe masura cresterii numarului de insolvente si a pierderii locurilor de munca, consumul sa continue sa scada, asa ca nicio speranta de rupere a cercului vicios.
Cresterea de fiscalitate pe care o pregateste guvernul prin proiectul de buget, va face si mai mult rau, va impinge si mai multe firme in prapastie, firme care le vor trage si pe altele si tot asa.
USL este incapabil sa sparga cercul vicios. Victor Ponta declara senin: "daca nu cresti taxele, nu poti sa ai mai multi bani". O ineptie mai mare e greu de gasit. Cresterea taxelor si a impozitelor micsoreaza incasarile la buget, pentru ca sporeste evaziunea fiscala si sofoca mediul de afaceri. Daca Victor Ponta nu a inteles macar asta pana acum, inseamna ca este foarte modest din punct de vedere intelectual.
Daca v