La 15 noiembrie 2013 se implinesc 95 de ani de la unirea Bucovinei cu Romania, informeaza Agerpres. Sursa imagine: wikipedia.org.ro
Decretul - lege prin care regele Ferdinand I a consfintit unirea Bucovinei cu Romania a aparut in Monitorul Oficial nr.217, din 19 decembrie 1918/1 ianuarie 1919.
'Congresul general al Bucovinei', format din reprezentantii alesi ai romanilor si ai nationalitatilor din Bucovina, a hotarat, la 15/28 noiembrie 1918, in unanimitate 'unirea neconditionata si pe vecie a Bucovinei, in vechile ei hotare pana la Ceremus, Colacin si Nistru cu regatul Romaniei'.
Acesta este al doilea mare moment din procesul de reintregire nationala a statului unitar roman. Un prim act se savarsise la 27 martie/9 aprilie 1918, cand teritoriul cuprins intre Prut, Nistru, Marea Neagra cunoscut sub numele de Basarabia, se unise, prin vointa Sfatului Tarii, cu Romania.
In toamna anului 1918, superioritatea economico-militara a Antantei a devenit tot mai evidenta. Desi autoritatile de la Viena incercau cu disperare mentinerea Imperiului Austro-Ungar, prin mai multe concesii acordate nationalitatilor, cursul evenimentelor a dus spre un alt deznodamant.
Evenimentele din Bucovina au avut o stransa legatura cu evolutia situatiei din imperiu si cu actiunile romanilor din Transilvania. In octombrie 1918, au avut loc, la Liov, lucrarile Adunarii Nationale Constituante, convocate de Consiliul National Ucrainean. Cu aceasta ocazie, s-a pus problema 'independentei' teritoriului austriac in cadrul Austro-Ungariei, urmand sa inglobeze inclusiv Bucovina nord-vestica. Proclamatia de la Liov a produs ingrijorare in randul romanilor din Bucovina.
Fruntasii miscarii nationale de aici - Iancu Flondor si Sextil Puscariu - au luat initiativa organizarii unei adunari nationale. Manifestarea a avut loc la 14/27 octombrie 1918, la Cernauti, si s-a b