Finala primului campionat de squash pentru amatori din România se joacă, în perioada 16-17 noiembrie, la Cluj-Napoca. Cei mai buni jucători de squash din întreaga ţară, bărbaţi şi femei, îşi vor demonstra îndemânarea pe un teren mobil din sticlă, special amenajat în incinta Iulius Mall.
În finala de la Cluj s-au calificat 32 de jucători bărbaţi şi 8 femei, din 8 oraşe înscrise în competiţie. Câştigătorii campionatului se vor stabili în baza unui sistem de joc eliminatoriu, iar arbitrajul va fi realizat de către arbitri acreditaţi internaţional.
Atracţia evenimentului spotiv de la Cluj va fi o sesiune de meciuri demonstrative între campioni de talie mondială: Nadav Tannev, campion naţional în Israel şi Pavel Sladecek, campion naţional în Cehia. Meciurile se vor juca atât sâmbătă, cât şi duminică, începând cu ora 17.00.
Ceremonia de premiere a câştigătorilor primului campionat de squash pentru amatori din România, Romanian Open Squash, va avea loc duminică, de la ora 18.30.
Evenimentul mai vine cu o premieră pentru România şi anume un teren pentru copii sub forma unui teren gonflabil adus din Germania pentru acest eveniment. Accesul pe acest teren, echipamentul şi instructajul sunt gratuite.
Întrecerea sportivă este organizată de Asociaţia Pro Squash.
Istoria Squash-ului
Istoria squash-ului a început cu multe secole în urmă, în Franţa anului 1150. Pe atunci se numea "le Pauem" (lovitură cu palma mâinii) şi era jucat pe străzile înguste ale Parisului, având ca unic scop recreerea. Şapte secole mai târziu, un grup de deţinuţi englezi a transformat "le Pauem" în squash-ul de astăzi. Mai întâi, au înlocuit palma cu racheta. Nu doar că mingea era lovită mai puternic de perete, dar astfel puteau să-l joace mai des. Următorul pas a fost reprezentat de redenumire. Sunetul produs de minge atunci când este lovită puternic de p