Avem un preşedinte care în ultima lună a mai făcut una cît casa: şi-a luat credit de la CEC şi a încercat să-l ţină pe Gheţea în funcţie. (pînă şi cei mai fideli preşedintelui au amuţit pentru un moment). Premierul ne scoate ochii cu TVA-ul la pîine şi cîteva măriri pentru anumite segmente de bugetari. Mai aflăm că am avut o creştere economică sănătoasă, generată şi de sectorul industrial (salarii mici în privat, cu cîteva excepţii, aşa ies cifrele macro, normal).
Avem un premier care vrea tot timpul dezbateri în Parlament, care subliniază importanţa Parlamentului cu orice ocazie. Însă în ultima înţelegere cu FMI-ul a fost păstrată o convenţie de neacceptat: au convenit să nu facă un anumit tip de legi. Băncile au mai fost protejate în ultimii ani cu acele comisioane abuzive cu tot, ca să nu se strice echilibrul.
Citez din excelentul material Mediafax, mai deloc citat de restul presei. Toţi jurnaliştii par porniţi să plîngă lîngă stîlpul taxat. Nimeni nu întreabă de ce n-au mărit redevenţele consistent în loc să mărească accizele - pentru că aici e hiba, aici se vede clar protecţia capitalului în detrimentul taxării în masă. Nimeni nu întreabă, după acelaşi reflex, nici cum poate să convină FMI-ul şi Guvernul ce acţiuni pot face şi ce NU pot face parlamentarii. Fragmentul e halucinant:
“Deoarece conservarea disciplinei de rambursare a creditelor în rândul debitorilor contribuie semnificativ la stabilitatea financiară, vom lua toate măsurile pentru a evita adoptarea unor iniţiative legislative, precum legea insolvenţei personale sau propuneri legate de legea privind recuperarea datoriilor care ar submina disciplina de credit”, se arată în scrisoarea de intenţie convenită de autorităţile române cu FMI şi CE, document obţinut de MEDIAFAX.
Acest angajament este preluat în mod consecvent în scrisorile suplimentare de intenţie convenite de autorită