Incluse in randul superalimentelor datorita beneficiilor pe care le aduce consumul lor, semintele de chia au devenit din ce in ce mai populare in ultimii ani in randul oamenilor care incearca sa-si creeze si sa-si mentina un stil de viata sanatos.
Cunoscuta sub numele de chia, Salvia hispanica este o planta din familia mentei care creste in mod abundent in sudul Mexicului si in Guatemala. Chia era cultivata de azteci si de maiasi in era pre-columbiana si reprezenta o componenta importanta a dietei lor. Odată ce spaniolii au cucerit America Latina, au introdus propriile lor produse alimentare și au interzis cultivarea acestei plante.
Recent insa, semintele de chia au fost introduse in dietele moderne, cercetatorii descoperind o mutime de beneficii ale consumului lor. Mai jos sunt doar sapte dintre diferitele motive pentru care ar trebui să adăugați acest superaliment in dieta dumneavoastra.
1. Continutul ridicat de acizi grasi omega 3
Chia este o sursa concentrata de acizi grasi omega 3 – 3 linguri si jumatate de seminte contin aceeasi cantitate de omega 3 care se gaseste in 900 de grame de somon! Acesti acizi grasi sunt esentiali pentru sanatatea creierului, ajutand la tratarea depresiei. De asemenea, omega 3 protejeaza organismul de inflamatii (precum artrita) si de diferite boli ale inimii.
2. Bogate in fibre
Nutritionistii recomanda 20-35 de grame de fibre pe zi, dar majoritatea oamenilor consuma doar aproximativ jumătate din aceasta cantitate. Chia furnizeaza aproape 50% din aportul zilnic necesar, cu 11 grame de fibre in 30 de grame de seminte. Fibrele sunt necesare pentru sanatate in general, dar mai ales pentru digestie si pierderea in greutate.
3. Ajuta in procesul de slabire
Semintele de chia absorb pana la de 12 ori greutatea lor și se extind in stomac, facandu-va sa va simtiti satul si reducand astfel