Pentru creştini, astăzi, 15 noiembrie este prima zi din Postul Crăciunului, unul dintre cele patru posturi de mai multe zile, fiind primul post din anul bisericesc, început la 1 septembrie, şi ultimul din anul civil. Astfel, timp de 40 de zile, până pe 24 decembrie, toţi credincioşii intră într-o perioada de post, când nu vor mai mânca „de dulce”. Această perioadă ne aminteşte de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Astfel, creştinii postind 40 de zile, se invrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat şi născut din Fecioara Maria.
Dezlegări în Postul Crăciunului
În timpul postului, miercurea şi vinerea nu se mănâncă cu untdelemn şi nu se bea vin. În aceste două zile se posteşte până la orele 3-4, când se mănâncă hrană uscată sau legume fierte. Dacă se întâmplă să cadă miercuri şi vineri un sfânt care să aibă Doxologie mare, se dă dezlegare numai la untdelemn şi la vin şi se mânânca o singură data în zi. Dacă se întâmplă miercuri sau vineri să cadă un sfânt care are Priveghere, se dă dezlegare la untdelemn, vin şi la peşte. De asemenea, Biserica a rânduit ca în fiecare sâmbătă şi duminică cuprinse între 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserica) şi 20 decembrie (pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul), să fie dezlegare la peşte. Ieri, credincioşii au sărbătorit Lăsata Secului, ultima zi în care s-a mâncat „de dulce” inainte de Postul Crăciunului.
Din punctul de vedere al alimentaţiei, este un post mai uşor faţă de cel al Paştelui, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. Abia după aceste şase săptămâni de post şi rugăciune, creştinii se pot bucura pe deplin de Naşterea Domnului, sărbătorită pe 25 decembrie. Ultima zi a postului Crăciunului, adică 24 decembrie este numită şi Ajunul Crăciunului şi este o zi în care