Apartenenţa la privilegiatul spaţiu Schengen poate părea pentru ţări precum România şi Bulgaria o chestiune de mândrie naţională şi de eficienţă a diplomaţiei practicate de o administraţie sau alta. El Dorado numit Schengen este poate mecanismul cel mai de succes al visului european închipuit de vizionarii săi în urmă cu peste şase decenii. Dar şi visele se pot cumpăra...mai ales dacă eşti un magnat non-UE.
Recent, România şi Bulgaria au fost invitate să îşi mai refacă o dată temele la materiile europene, în vederea aderării într-un viitor care pare tot mai îndepărtat, la zona Schengen, fără graniţe şi controale obositoare.
Pentru investitorii potenţi şi cu dare de mână, tot mai multe state UE din Schengen creează condiţii avantajoase, folosind calitatea de membre drept monedă de schimb pentru a-şi stimula propriile economii suferinde. Malta, Cipru, Letonia, Ungaria şi Austria oferă cu generozitate paşapoarte UE persoanelor dispuse să injecteze milioane de Euro în dezvoltarea unor investiţii pe teritoriile naţionale. Fără luni întregi petrecute la ghişeele administrative şi ani în care sunt nevoiţi să demonstreze bunele intenţii de a deveni cetăţeni. Tratament VIP pentru toţi cei care îşi permit, de la saudiţi miliardari, la oligarhi ruşi şi magnaţi din nomenclatura comunistă. Aceştia sunt cele mai importante trei categorii de investitori dispuşi să plătească pentru privilegiul de a fi european cu acte în regulă.
Potrivit firmelor ruseşti de consultanţă, create special pentru obţinerea unor paşapoarte privilegiate, motivaţia principală a oamenilor de afaceri foarte bogaţi nu este găsirea unor moduri de a scăpa de taxe sau de a-şi dezvolta investiţiile în spaţiul european. Cei mai mulţi îşi doresc cetăţenia Schengen pentru avantajele personale pe care le aduce mândriei lor. „Ai 50 de ani şi miliarde în cont, iar un ofiţer vamal de 22 de