Pe hârtie, sistemul bancar a trecut pe profit, dar acesta se datorează doar trecerii la IFRS. Cine pierde? Finanțele, care după pierderile din 2012, nu vor încasa impozit nici pe profitul din 2013
În 2012, sistemul bancar din România a trecut la standardele internaționale de contabilitate (IFRS). Odată cu acest pas, majoritatea băncilor și-au schimbat metoda de provizionare, prin eliberarea unei părți a provizioanelor constituite până în acel moment după regulile contabile românești. Din punctul de vedere al impozitului pe profit, legislația a permis amânarea impactului fiscal. „Astfel, sumele înregistrate în momentul tranziției la IFRS în soldul creditor al contului de rezultat reportat au fost considerate, din punct de vedere fiscal, ca fiind rezerve. Pe seama acestei amânări, s-a contabilizat de către bănci o datorie privind impozitul pe profit amânat“, a declarat Alexandru Milcev, partener Ernst&Young.
Practic, băncile și-au constituit în 2012 o „rezervă“ financiară pentru a fi acoperite la impozitarea pe 2012, care s-a realizat în martie-aprilie 2013. Așa cum caracterizează Milcev operațiunea, a fost vorba „de un fel de ficțiune contabilă care a redus profitul băncilor anul trecut“. Odată cu această rezervă s-au constituit și provizioanele aferente creditelor neperformante, care au urcat spectaculos în 2012, contribuind la adâncirea pierderilor la nivelul sistemului bancar.
După apariția Codului fiscal în trimestrul al doilea, odată cu clarificările obținute de la Ministerul Finanțelor, băncile au constatat că rezerva constiuită anul trecut a fost mai mare decât era necesar.
Impozitul pe profit se transformă în venit
„Datoria privind impozitul pe profit amânat a trebuit să fie anulată odată cu obținerea confirmărilor finale de la Ministerul Finanțelor privind tratamentul fiscal al operațiunilor ocazio