O femeie din Ungaria, avea 31 de ani când a suferit un accident vascular cerebral şi a intrat în moarte cerebrală. În plus, era însărcinată în 15 săptămâni. Medicii au ţinut-o în viaţă cu ajutorul aparatelor până la 27 de săptămâni, pentru a putea aduce pe lume un copil prematur, dar sănătos.
Femeia a cărei identitate nu a fost dezvăluită a fost dusă la spital de urgenţă în primăvara acestui an, a fost diagnosticată cu accident vascular cerebral, a fost operată, dar şansele ei de supravieţuire erau minime. A fost declarată în moarte cerebrală, dar medicii au constatat, la două zile după intervenţia chirurgicală, că bebeluşul de 15 săptămâni din pântecele ei se dezvolta în continuare fără probleme.
„În primele două zile ne-am concentrat să menţinem în viaţă mama, dar creierul şi funcţiile ei au încetat să mai «meargă». A doua zi, când am făcut ecografii copilului, am văzut că se mişca şi dezvoltarea lui era în parametri optimi“, a declarat medicul Bela Fulesdi, preşedintele Centrului Medical şi de Ştiinţe Medicale al Universităţii din Debreţin, Ungaria.
Familia a decis atunci, la sugestia personalului medical să ţină în viaţă mama cu ajutorul aparatelor până ce copilul să poată fi adus pe lume fără riscuri majore. Pe toată durata celor 13 săptămâni, până la cezariană, tatăl copilului şi bunica micuţului au vizitat-o zilnic pe mamă, i-au mângâiat pântecele şi i-au vorbit fătului. De asemenea, au folosit meloterapie pentru a stimula dezvoltarea copilului. Riscurile nu au fost puţine, mai ales că un interval atât de mare în moarte cerebrală creşte riscul infecţiilor de spital.
De altfel, deşi medicii voiau să ţină bebeluşul în uterul mamei cât mai mult posibil, în săptămâna 27 de sarcină, circulaţia sangvină a femeii a devenit instabilă şi punea în pericol starea de sănătate a copilului. Aşadar, medicii au decis să intervină prin cezariană şi să a