Edilii Buzăului au trecut în 1976 prin emoţii foarte mari, odată cu vizita lui Nicolae Ceauşescu în oraş. Tocmai amenajaseră platoul din centru cu dale din marmură şi granit, o lucrare foarte costisitoare, şi nu ştiau cum să o ferească de privirile celui mai iubit, pentru că acesta nu era de acord la vremea aceea cu folosirea materialelor scumpe.
Fostul primar din perioada 1970-1978, Gheorghe Milu, a fost cel care a realizat în centrul Buzăului piaţa publică ce se păstrează şi astăzi. Platoul din centru reproduce, din plăci de granit şi marmură, modelul de pe iile populare din zona Buzăului.
La ace avreme, lucrările cu materiale scumpe erau interzise, iar primarul Gheorghe Milu a fost nevoit să ascundă lucrarea chiar de ochii şefului statului, care programase o vizită în Buzău.
"A durat aproape doi ani lucrarea. Se apropia vizita lui Ceauşescu, pentru 1600 de ani de atestare documentară a Buzăului, în 1976, şi eu trăgeam tare să terminăm, să amenajăm. La vizită a fost extraordinar dar nu ştiam cum să fac să nu se vadă marmura şi granitul de pe jos, că erau interzise lucrările cu marmură. Când am ajuns în Piaţa Dacia, am răsuflat uşurat. Veniseră toţi muncitorii şi am acoperit cu mulţimea de oameni toată piaţa, de nu s-a văzut niciun gram de marmură", a povestit fostul primar.
Amenajarea cu granit şi marmură a platoului a rezultat din ambiţia câtorva buzoieni de a face în centrul oraşului o adevărată operă de artă. "La Bucureşti, aveam un vicepreşedinte al Capitalei, Nicolae Iordache se numea, născut la Joiţa, la noi, în judeţul Buzău. Mai aveam un prieten, Ionescu, care a fost director la I.P.I.C. C.F. şi apoi ministru la Căile Ferate Bucureşti. Împreună cu fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Ion Sârbu, am trecut, în 1972, la proiectarea acestei pieţe", a spus Gheorghe Milu.
@N_P