Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a "inundat" platformele bursei de energie OPCOM unde a scos la vânzare 44 de pachete cu electricitate, totalizând 2,3 TWh, echivalentul a 16% din producţia prognozată pentru anul acesta, preţul total fiind de 404 milioane de lei (aproape 92 de milioane de euro). Licitaţiile vor avea loc pe 26 şi 27 noiembrie, preţul de pornire în funcţie pachet fiind cuprins între 165 şi 173 de lei pe MWh.
Organizarea licitaţiei vine la scurt timp după ce compania ar fi trebuit să răspundă tot pe bursă de energie unei oferte de cumpărare de 263 de milioane de euro pentru o cantitate de 7 TWh, la un preţ de 165 de lei pe MWh. De exemplu, ArcelorMittal Galaţi consumă anual circa 1,7 TWh de energie ceea ce înseamnă că acest contract ar fi putut alimenta al doilea cel mai mare consumator de energie din România pe o perioadă de 4 ani de zile.
Acesta a fost cel mai nou scandal din piaţă, la nici cinci luni după ieşirea din insolvenţă compania fiind aproape de a încheia un nou contract pe modelul patentat de "băieţii deştepţi."
Afacerea păguboasă din cauza preţului mic a ieşit la iveală după ce procurorii DNA au anunţat reţinerea unui membru din directoratul Hidroelectrica şi a unuia din Consiliul de Supraveghere într-un dosar de mită privind contractul de 263 de milioane de euro care urma să fie încheiat cu firma Energon Power&Gas. Potrivit anchetatorilor, luna aceasta, Ioan Mihăilă, în calitate de membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica SA şi consilier al ministrului delegat pentru Energie a promis unui alt membru din acelaşi Consiliu, denunţător în cauză, 1,4 milioane de euro pentru ca acesta din urmă să voteze favorabil încheierea de către Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani, de vânzare a energiei electrice către o anumită societate comercială din România, pentru cant