Răceala este o afecţiune des întâlnită în sezonul rece. Mulţi lasă lucrurile să treacă de la sine sau apelează la tratamentele... bunicilor
Viruşii răcelii şi gripei “plutesc” peste tot în jurul nostru, aşteptând să găsească o gazdă... primitoare, cu un sistem imunitar nu suficient de puternic care să contracareze atacul. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să treci peste simptomele supărătoare ale unei răceli, fie ea şi într-o formă uşoară.
Frisoane
Bea un ceai sau un pahar cu lapte fierbinte, care te vor ajuta să previi deshidratarea organismului. Poate nu ştiai, dar viruşii atacă mai uşor celulele deshidratate, iar răceala, în aparenţă banală, se poate transforma într-o infecţie serioasă. Foarte utilă îţi va fi şi vitamina C, pe care o găseşti în sucul de coacăze negre şi în ceaiul de măceşe. În cazul în care nu ai probleme cardiace sau hipertensiune, poţi face o baie fierbinte. Dacă frisoanele nu dispar, atunci te poţi aştepta să apară următoarele simptome ale răcelii.
Febră
Nu încerca să scazi temperatura cu orice preţ. Dacă valoarea acesteia nu depăşeşte 38ºC, nu eşti în pericol: înseamnă că organismul luptă împotriva infecţiei şi nu este bine să-i îngreunezi sarcina.
*Bagă-te în pat şi înveleşte-te cu o pătură groasă, ca să transpiri. Acţiune sudorifică au infuzia din flori de tei (2 linguriţe în 2/3 cană cu apă), de liliac negru (5-10 grame în 100 ml apă) sau decoctul din frunze de melisă şi fragi (pune o lingură din fiecare plantă în 3/4 litri de apă şi fierbe-le 2 minute).
*Odihna este foarte importantă în refacerea organismului, iar un repaus la pat de 1–2 zile poate face minuni. De ce este mai bine să stai acasă? Pentru că îi poţi îmbolnăvi şi pe alţii şi pentru că aerul rece poate transforma răceala în bronşită sau în pneumonie. Evită activităţile fizice şi intelectuale solicitante.
*Bea cel puţin 1