Criticul de film Irina Margareta Nistor susţine, pe 24 noiembrie, de la ora 11.00, prelegerea cu tema "Cinematograful, singura nemurire asigurată", în programul "Conferinţele Teatrului Naţional" Bucureşti, informează un comunicat remis MEDIAFAX.
Conferinţa se va desfăşura în Sala Mică a Teatrului Naţional Bucureşti (TNB).
"Printre primele mari actriţe care au înţeles că a şaptea artă e singura care le va scăpa de cumplitul spectru al uitării a fost Sarah Bernhardt: Divina, care, cu riscul asumat al ridicolului începutului invenţiei fascinante, dar încă nesigure, a acceptat să fie o umbră mişcătoare, sacadată, încă din 1900, în «Duelul lui Hamlet», unde, în plus, juca şi în travesti. Până în 1923, mai apare de câteva ori pe pânză, încheindu-şi cariera şi viaţa cu rolul ghicitoarei, al unei clarvăzătoare, aşa cum s-a dovedit a fi în curajoasa sa decizie de a apărea pe marele ecran. Câţiva ani mai târziu, avea să-i urmeze exemplul compatrioata noastră, cu o strălucită carieră teatrală, la Paris, pe cele mai importante scene - Elvira Popescu, devenită Elvire Popesco. (...) Sir Laurence Olivier «profită» la rândul său de soluţia prin care îşi va păstra memorabilele interpretări shakespearene, pe care, în parte, le va şi regiza. Cu timpul, însă, moda se răstoarnă. Actori deja faimoşi din filme tânjesc după fascinaţia întâlnirii cu publicul, privirile şi mai ales aplauzele sale. Un exemplu grăitor, cântător şi încântător: Woody Allen şi concertele sale de jazz", spune Irina Margareta Nistor.
Născută pe 26 martie 1957, în Bucureşti, Irina Margareta Nistor a absolvit, în 1980, facultatea de limbi străine a Universităţii din Bucureşti, având ca subiect, la lucrarea de diplomă, "Cocteau şi Poezia cinematografică". Din acelaşi an, a început să traducă la Cinemateca Română şi să lucreze în televiziune, unde a subtitrat peste 500 de pelicule, a fost redactor