Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, le-a explicat românilor, vineri, cât de sensibile sunt subiecte precum Schengen şi libera circulaţie în unele state membre UE, din cauza unor forţe extremiste.
Liderul Executivului european a precizat, într-o conferinţă comună de presă cu premierii român, Victor Ponta, şi moldovean, Iurie Leancă, că nu poate oferi "o dată precisă" privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen.
"Poziţia noastră, a Comisiei, nu s-a schimbat. Ne-am menţinut poziţia de a sprijini Bulgaria şi România în acest demers. Dar, trebuie să fiu realist, decizia este luată de statele noastre membre şi, după cum ştiţi, din motive diferite, aceasta nu este încă posibilă. Acesta este, de asemenea motivul, pentru care nu mă pot angaja să avansez o dată precisă", a spus Barroso, întrebat dacă cele două ţări vor adera la Schengen în 2014.
Barroso a mai precizat că "din punctul de vedere al Comisiei ar trebui să fie posibil, dar nu depinde de instituţiile europene". "Decizia depinde de poziţia unor state membre. Aceasta e realitate, e o apreciere foarte onestă. Cred este important ca opinia publică din România să ştie exact care sunt provocările", a declarat preşedintele Jose Manuel Barroso.
Acesta a subliniat că în unele state membre există "un amalgam, o confuzie" între libera circulaţie a muncitorilor, între Schengen, migraţie şi refugiaţi, provocate unele forţe extremiste care "exprimă îngrijorări privind migraţia în general".
"Forţele populiste încearcă să pretindă că Europa este un fel de continent complet deschis, fără reguli, fără graniţe. Asta nu e adevărat. Ceea ce se întâmplă foarte des este faptul că autorităţile nu aplică legile", a spus Barroso, dând ca exemplu dreptul de şedere. "Există reguli dacă cineva abuzează de dreptul de şedere. Dacă cineva nu poate trăi într-o altă ţară pentru că nu are mi