Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, Vasile Rîmbu, îşi propune ca centrul de radioterapie care va fi înfiinţat în curtea unităţii sanitare să fie gata în toamna anului viitor. Rîmbu vrea ca lucrările de ridicare a centrului să înceapă în primăvară, imediat ce vremea se va încălzi, iar din toamnă bolnavii cu cancer din judeţ să poată beneficia de radioterapie şi pe plan local.
În judeţ, cancerul este în continuă creştere, lucru care reiese din numărul cazurilor de pacienţi nou diagnosticaţi, tot mai mare de la an la an: 1.236 în 2007 şi 1.743 în 2012.
În momentul de faţă, peste 8.000 de bolnavi cu cancer sunt luaţi în evidenţe, arată datele centralizate de Direcţia de Sănătate Publică Suceava. Cel mai frecvent tip de cancer este cel colo-rectal, cu 201 persoane diagnosticate anul trecut. Pe poziţia secundă se situează cancerul bronho-pulmonar (196 de cazuri), locul următor fiind ocupat de cancerul de pancreas (187 de cazuri). Urmează cancerul de prostată (161 de cazuri), canceru1 mamar (123 de cazuri), cancerul stomacului (122 de cazuri), cancerul de col uterin (108 cazuri), cancerul de ficat (102 cazuri), cancerul de vezică urinară (93 de cazuri) şi cancerul pielii (66 de cazuri).
La ora actuală, pacienţii din judeţul Suceava sunt privaţi de posibilitatea efectuării pe plan local a radioterapiei, care este parte integrantă a tratamentului contra cancerului. Lipsa echipamentului de radioterapie în cadrul celei mai mari unităţi sanitare sucevene face ca mare parte din pacienţii oncologici care nu se pot deplasa în clinicile universitare să nu beneficieze de o terapie optimă şi, astfel, să aibă şanse în plus de supravieţuire, în timp ce pentru ceilalţi bolnavi perioada de aşteptare este foarte mare.
Radioterapia este o specialitate clinică al cărei scop este distrugerea parţială a unor tumori maligne cu ajutorul radiaţiilor (ţintire