Investiţiile chinezilor în proprietăţi comerciale (birouri, centre comerciale, spaţii industriale şi hoteluri) din afara ţării sunt pe cale să atingă un nou record în acest an, ţinta fiind pe imobiliarele din Europa, SUA, Australia şi Singapore, potrivit unui raport din industrie.
Investiţiile imobiliare care se îndreaptă spre alte ţări au depăşit 5 mld. dolari până în trimestrul al treilea, depăşind deja precedentul record de 4 mld. dolari atins în 2012, conform unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle (JLL).
În acest an, mai multe companii de pe continent au ţinut capul de afiş cu achiziţia unor clădiri repere din oraşe precum New York sau Londra, o dovadă a apetitului crescut al Chinei pentru imobiliarele de calitate superioară de peste graniţe. În octombrie, spre exemplu, cel mai mare conglomerat privat al Chinei, Fosun, a pus mâna pe un zgârie-nori de 60 de etaje, One Chase Manhattan Plaza, situat în districtul financiar al New York-ului. Imobilul a fost cumpărat de la JPMorgan Chase pentru 725 mil. dolari.
„Până în prezent, investiţiile chineze în străinătate s-au concentrat în principal pe marile oraşe ale lumii şi pe pieţele cu deschidere internaţională precum Ping An în Londra, Greenland în New York şi Bright Ruby în Singapore“, a declarat Darren Xia, director în cadrul Jones Lang LaSalle China.
„Totuşi, investitorii chinezi au interese diferite şi nu acţionează ca un grup unificat. Deşi capitalurile suverane şi societăţile de asigurări au fost cele mai active, se observă o creştere a investiţiilor străine venite din partea dezvoltatorilor, conglomerate şi investitori privaţi, care au cu toţii perspective şi obiective diferite“, mai spune Xia.
Potrivit JLL, interesul pentru Europa a crescut în mod special, cu volumul tranzacţiilor în creştere cu 25% de la an