Îmi amintesc o întâmplare cu un câine rău şi un copilaş de patru ani, petrecută cu mulţi ani în urmă; întâmplare cu final fericit, din care se vede că inocenţa este proprie nu numai omului - în cazul nostru, copilului - ci şi celui mai feroce câine de apărare şi pază.
Băieţelul acesta de patru ani îşi însoţea adesea mama până la a şaptea casă de la ei, situată pe aceeaşi parte a drumului, de unde ea îi cumpăra lapte. În curtea acelei case, bine legat lângă cuşcă, domnea un câine alb, enorm, foarte lăţos, ce băga spaima în oricine îndrăznea să deschidă poarta, lătrând cu furie şi sărind în lanţ, gata-gata să-l rupă. Ţinând mâna pe clanţă, cel care voia să intre o striga pe gazdă prin poarta întredeschisă şi aceasta venea să ia câinele. Numai aşa putea fi în siguranţă. Toată lumea ştia că acolo este un câine rău şi trebuie să se păzească. Mama copilului era farmacistă, iar farmacia se afla în direcţia opusă, cam la aceeaşi distanţă.
Cum s-a făcut, cum nu s-a făcut, că într-o zi, venind el de la grădiniţă şi negăsind-o pe mămica lui - după ce o căutase bine peste tot, chiar şi în cabinetul tatălui său care era medic - copilul scăpă de sub orice supraveghere şi o luă pe drum în sus, intrând fără probleme în curtea casei cu acel animal de temut şi, nici una, nici două, glonţ la el. Se vede treaba că între ei funcţionase o empatie perfectă pentru că dulăul nu-l lătrase defel.
Venind spre dispensar - unde locuiau - mama află că băiatul a luat-o pe drum în sus şi, îngrozită, a început să alerge, bănuind că ar putea să fie sfâşiat de câine. Deschizând însă poarta, în faţa ochilor ei văzu un tablou incredibil: băieţelul mângâia câinele de zor şi-l săruta pe cap zicând întruna: "Oiţă... oiţă...", iar câinele zâmbea, se învârtea, se răsfăţa şi nu mai putea de fericire. Văzându-şi mama, copilul veni la ea, o apucă de mână şi o