Procesul în care Liviu Dragnea este judecat pentru corupţie începe astăzi la Curtea Supremă. În rechizitoriul dosarului prin care Liviu Dragnea fost trimis în judecată, procurorii spun că au dovedit cu expertize că voturile la referendumul pentru demiterea preşedintelui Băsescu din 2012 au fost fraudate. Procurorii au identificat cinci metode de fraudă: falsificarea listei de alegători din localitate, voturi în numele căpşunarilor, voturi pe numele morţilor, fraude cu urna mobilă şi mituirea pedeliştilor din secţiile de votare.
La acest prim termen nu este de aşteptat să se întămple ceva esenţial în dosar. Liviu Dragnea ar putea cere o amânare să îşi angajete avocaţi. Apărătorii ar mai putea amâna judecarea ca să mai studieze dosarul sau vor cere restituirea lui la DNA.
Potrivit procurorilor, coloana vertebrală a operaţiunii de fraudare de care este acuzat Dragnea a fost sistemul informatic utilizat de liderul PSD. Acest sistem era compus din mai multe servere, un soft şi un call-center. Sistemul a fost conceput pe trei paliere, pe o structură piramidală. Primul palier era constituit din aproximativ 14.000 de utilizatori care erau conectaţi la sistem prin intermediul telefoanelor mobile.
CITEŞTE AICI RECHIZITORIUL INTEGRAL
Potrivit rechizitoriului, aceşti utilizatori transmiteau două informaţii către serverele care centralizau datele: o informaţie este prezenţa la urne, iar o a doua informaţie este numărul de voturi DA şi NU exprimate în secţiile de votare. Nu toţi cei 14.000 de utilizatori au trimis date referitoare la numărul de voturi DA şi NU din fiecare secţie de votare. În sistem au fost înregistrate peste 4.000 de mesaje care conţineau date legate de voturile pentru şi împotriva suspendării, care au venit de la peste 3.000 de utilizatori ai sistemului.
Prin acest sistem informatic Liviu Dragnea a transmis mesaje către