Consilierii cuplului dictatorial au considerat că o vizită în Moldova în preajma începutului de an şcolar ar revitaliza imaginea regimului, în contextul evenimentele anticomuniste din estul Europei. Vizita de trei zile întreprinsă la Iaşi în intervalul 13-15 septembrie a fost însă un eşec de la un capăt la altul.
Inaugurarea noului an şcolar în septembrie 1989 reprezenta o oportunitate de imagine şi de etalare a "vigorii" încă intacte a regimului comunist în România. Dinspre toate ţările din estul Europei atinse de cancerul comunismului veneau veşti de schimbare. De aceea, strategii partidului unic au studiat cu atenţie locul în care trebuie să se afişeze cuplul dictatorial pentru a genera un "boom" disperat de credibilitate.
În cele din urmă, a fost aleasă varianta unei vizite prelungite, în perioada 13-18 septembrie, în Moldova. Obiectivul prim a fost Iaşiul, unde cuplul dictatorial a stat în intervalul 13-15 septembrie. Ulterior, a mai ajuns la Botoşani şi Suceava. Istoricii consideră că strategii s-au gândit la Moldova deoarece cetăţenii acestei regiuni sărace erau mai puţin pretenţioşi, mai puţin atinşi de "aerul schimbării" şi mai uşor manipulabili.
Calculul de la Bucureşti nu s-a potrivit însă cu realitatea de la Iaşi, iar prezenţa Ceauşeştilor în Capitala Moldovei a fost presărată cu zeci de incidente, generate, în special, de oameni ajunşi la limita extremă a suportabilităţii.
Chiar Securitatea locală, condusă atunci de Constantin Ciurlău, a raportat la Bucureşti înainte de vizită că nemulţmurile populare au ajuns la un nivel periculos. "Nu s-a întâmplat nimic deosebit odată cu ultima vizită la Iaşi a lui Ceauşescu. Singurul lucru care a fost sesizat a fost că lumea era foarte nemulţumită. Noi am informat treaba asta şi am spus cui trebuia să lase lumea să dea scrisori, ca să nu se producă busculade. S-au dat atunci zeci de scriso