Fără un eveniment anual care să-i aducă laolaltă, sute de tineri ajunşi vârfuri în domenii cheie precum cercetarea ştiinţifică ar fi rămas pentru români doar nişte iluştri anonimi.
Ajunsă la cea de-a V-a ediţie, Gala Studenţilor Români din Străinătate, care va avea loc pe 8 ianuarie, la Bucureşti, este singura ocazie în care publicul de la noi poate interacţiona cu tinerii geniali ai României, plecaţi la studii peste hotare. Anul trecut, evenimentul a reunit circa 800 de invitaţi şi studenţi români din peste 30 de ţări. Premiile, deşi simbolice, au reprezentat o bilă albă la CV-ul tinerilor. "În plus, în mediile academice astfel de realizări se află rapid. Eu, de exemplu, am fost felicitat personal de către preşedintele comunităţii ştiintifice din care fac parte (IEEE Geoscience and Remote Sensing Society)", spune Marian Daniel-Iordache, numit în 2011 "Studentul român al anului în Europa".
Tânărul, devenit între timp cercetător la un celebru institut din Belgia, îi încurajează pe studenţi să intre în competiţie: "Există două criterii de evaluare: performanţa academică şi activităţile extra-curriculare. Punctul meu forte a fost faptul că în timpul studiilor de doctorat am creat o nouă ramură de cercetare. Lucrarea mea din iunie 2011 are acum circa 90 de citări internaţionale". Înscrierile la competiţia de anul acesta se vor încheia pe 30 noiembrie. Cei interesaţi pot trimite CV şi o scurtă autodescriere la e-mail studentulanului@ lsrs.ro.
Acest articol este proprietatea Evenimentului zilei şi este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu citarea sursei, astfel: pentru publicaţiile tipărite - ziarul Evenimentul zilei, iar pentru publicaţiile online - www.evz.ro