Mall-urile, supermarketurile, marile restaurante, aeroporturile şi alte locuri intens frecventate vor trebui să se doteze cu defibrilatoare automate, deşi aparatele care au fost instalate de mai bine de un an la metrou nu au fost niciodată folosite până acum.
Defibrilatoarele de la metrou, o necunoscută pentru călători, comercianţi şi agenţi de pază, deopotrivă. Deşi au fost montate de un an, până acum nu au salvat nicio viaţă!
Un proiect legislativ al Ministerului Sănătăţii, lansat recent în dezbatere publică, obligă proprietarii sau administratorii spaţiilor frecventate de publicul larg să cumpere defibrilatoare automate pentru acordarea primului ajutor persoanelor aflate în stop cardiac până la sosirea echipajelor de urgenţă.
Anunţul a generat deja rumoare în rândul specialiştilor care consideră că se urmăreşte, de fapt, îmbogăţirea unor grupuri de interese, mai ales că toate cheltuielile nu se termină la achiziţionarea lor. În Bucureşti există deja de peste un an cinci defibrilatoare automate în cele mai tranzitate staţii de metrou, însă acestea sunt folosite la fel ca trusele de prim-ajutor din maşină, adică deloc.
Citiţi mâine, numai în ediţia tipărită a ziarului „Evenimentul zilei”, culisele ultimei trăsnăi pregătite la Ministerul Sănătăţii. Ce spun medicii despre utilitatea acestora, care sunt costurile acestei măsuri şi pe cine avantajează, dar şi cât de pregătiţi sunt bucureştenii să le folosească, în urma unui experiment realizat de EVZ la metrou.
Click AICI pentru ABONAMENTE la ediţia de print a EVZ.