Potrivit celei mai recente analize efectuate de Kaspersky Lab asupra ameninţărilor din mediul cibernetic, al treilea trimestru al anului 2013 a reprezentat un punct de cotitură pentru creatorii de malware pentru platforme mobile.
În luna iunie, experţii au descoperit noul troian Svpeng, capabil să acceseze conturile bancare ale victimelor, direct pe smartphone-urile acestora. Această abordare este mult mai simplă decât varianta clasică utilizată de acest tip de malware, respectiv smartphone-plus-computer.
În luna septembrie, Kaspersky Lab a detectat primele cazuri în care au fost utilizate terțe reţele botnet, pentru a distribui troieni pe platforme mobile. Astfel, aria infectată a fost mărită considerabil, tehnica abodată fiind esenţială pentru răspândirea Obad, cel mai sofisticat troian pentru Android identificat până în prezent.
Spre deosebire de alte programe malware de tipul acesta (ZitMo, SitMo), Spveng le oferă infractorilor cibernetici oportunitatea de a fura bani infectând un singur dispozitiv – smartphone-ul victimei. Malware-ul verifică soldul contului prin intermediul unui serviciu de mobile banking, primește un răspuns prin care se oferă posibilitatea suplimentării contului şi apoi transferă bani din contul bancar al utilizatorului în contul mobil al infractorilor cibernetici. Aceştia pot trimite respectivele sume de bani în „portofelele digitale”, pentru a încasa totul mai târziu. Acest Troian poate provoca daune de mii de dolari unei singure victime.
Potrivit Kaspersky Lab, 97,5% din numărul total de atacuri asupra platformelor mobile au ca ţintă sistemul de operare Android. „Majoritatea programelor malware pentru Android sunt create pentru a fura bani sau, ca scop secundar, pentru a fura date personale”, a explicat Viktor Chebyshev, virus analyst în cadrul Kaspersky Lab. „Toate mecanismele clasice de infectare, distribuir