Declaraţia în susţinerea procesului de integrare europeană, adoptată de Parlamentul Republicii Moldova 14 noiembrie, este politică, dar are şi valoare juridică, fiind susţinută de majoritatea parlamentară.
„Orice document adoptat în Parlament are o valoare politică, dar şi o încărcătură juridică. Forul legislativ a trasat direcţia de dezvoltare externă a ţării. Anterior, în anul 2005, fracţiunile parlamentare la fel au adoptat printr-o declaraţie vectorul extern de dezvoltare spre UE. La 3 noiembrie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, s-a adoptat această declaraţie mai mult simbolic, acum i s-a dat valoare juridică în Parlament“, a declarat pentru agenţia IPN juristul Sergiu Sârbu, deputat în fracţiuea Partidului Democrat.
Liderul liberalilor reformatori, deputatul Ion Hadârcă, a spus şi el că, odată adoptată de Parlament, declaraţia a obţinut valoare juridică, la fel ca şi toate actele adoptate de legislativ.
În ajunul Summitului Parteneriatului Estic, de la Vilnius, deputaţii moldoveni au votat Declaraţia în susţinerea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, conform căreia semnarea Acordului de Asociere cu UE şi ulterioara sa implementare reprezintă baza legală a relaţiilor dintre Moldova şi UE şi constituie un eveniment istoric pentru parcursul european al ţării.
Parlamentul s-a angajat să susţină plenar Guvernul în vederea îndeplinirii procedurilor indispensabile pentru parafarea, semnarea şi punerea în aplicare a Acordului de Asociere cu UE. Guvernul va întreprinde toate eforturile necesare pentru a semna şi ratifica acordul până la sfârşitul mandatului actualei legislaturi.