Arădenii care au datorii la bănci o duc din ce în ce mai rău. Cel puţin aşa reiese dacă aruncăm o privire asupra unor rapoarte ale Băncii Naţionale cu privire la comportamentul financiar al populaţiei în profil teritorial. Restanţele la credite au atins cifre astronomice, comparativ cu acum cinci ani, când criza începea să-şi facă simţită prezenţa. Potrivit raportului BNR, în septembrie 2013, arădenii avea credite restante în lei de 247,4 milioane, datoriile neplătite fiind cu 205,2 milioane mai mari decât în septembrie 2008. În ceea ce priveşte restanţele la creditele în valută, acestea au crescut în cinci ani cu nu mai puţin de 282,8 milioane de lei, ceea ce înseamnă că băncile arădene au de recuperat acum nu mai puţin de 488 de milioane de lei de la clienţii rău-platnici. În septembrie 2013, arădenii care s-au împrumutat în diverse valute au „reuşit” să adune datorii scadente şi neplătite la timp de 295,4 milioane de lei, pe când în septembrie 2008, restanţele erau de doar 12,6 milioane de lei. Şi comparativ cu anul trecut, valoarea creditelor nereturnate la timp a crescut destul de mult, cu 26,8 milioane de lei, la creditele în monedă naţională şi cu 5,5 milioane la creditele în valută.
Conform Bursa.ro, la nivel naţional, restanţele au crescut în condiţiile în care întârzierile de cel mult 15 zile au crescut cu 170 de milioane, iar întârzierile de peste 90 de zile au crescut cu 290 de milioane, din august până în septembrie. Potrivit experţilor, stabilitatea sistemului bancar ar putea avea de suferit ca urmare a ritmului alert de creştere a restanţelor.
Creditele de consum sunt în scădere
Din cauză că şi-au dat seama că vor întâmpina serioase dificultăţi atunci când vor trebui să-şi plătească datoriile, arădenii fac din ce în ce mai puţine credite la bănci, iar valoarea creditelor de consum în lei au ajuns, în septembrie, aproape la jumătate,