- Majoritatea persoanelor cred că cel mai greu e să slăbeşti, când, de fapt, partea cea mai grea e păstrarea greutăţii după o cură -
Dacă aţi reuşit să ajungeţi la greutatea dorită şi apoi aţi încercat să o menţineţi, probabil că v-aţi simţit vinovat când, uşor-uşor, kilogramele au început să se adune la loc, unul câte unul. Mai multe cercetări arată că doar între 5 şi 10 la sută dintre persoanele care au slăbit au reuşit şi să se menţină. Ei bine, aceleaşi studii de ultimă oră arată şi că voinţa noastră slabă nu este principalul vinovat. "Sisteme multiple în corp conspiră împotriva dumneavoastră în încercarea de a recâştiga kilogramele pierdute", explică cercetătorii. După ce aţi slăbit, creier, muşchi şi hormoni lucrează împreună pentru a încetini metabolismul, astfel încât, în mod natural, consumaţi şi ardeţi cu sute de calorii mai puţin zilnic. Persoanele care au slăbit necesită cu aproximativ 400 de calorii mai puţin pe zi pentru a se menţine, comparativ cu cele de aceeaşi greutate care nu au trecut niciodată prin vreun regim de slăbit.
Din fericire, există modalităţi verificate, pentru a contracara această tendinţă de a acumula kilograme. De-a lungul timpului, cercetătorii au analizat situaţia a peste 10.000 de persoane, care au slăbit 10-20 de kilograme şi s-au menţinut timp de peste un an. Cum au reuşit? Schimbând tactica, adică folosind mai multe strategii diferite de cele care i-au ajutat să slăbească în prima etapă. "A slăbi şi a te menţine sunt de fapt două lucruri diferite. Majoritatea persoanelor cred că cel mai greu e să slăbeşti, când de fapt partea cea mai grea e păstrarea greutăţii. Adevăratul succes în lupta cu kilogramele este să reuşeşti să te menţii la greutatea dorită", spun nutriţioniştii.
Mişcarea fizică ajută la menţinere după slăbire
"Cei care reuşesc să îşi menţină greutatea pur şi simplu se