La data de 22 noiembrie se implinesc 50 de ani de la asasinarea lui John F. Kennedy, unul dintre presedintii cei mai apreciati ai SUA. JFK a avut putin timp la dispozitie, dar a lasat o amprenta adanca in constiinta americana. Combinatia de idealism, tinerete si inteligenta pe care le-a reprezentat a fost suficienta pentru a lasa o mostenire importanta, noteaza vineri ziarul spaniol Las Provincias.
Jake, cum era alintat in tinerete, s-a facut remarcat de cand era student la Istorie si Relatii Internationale la Universitatea Harvard si ca ofiter de marina in razboiul din Pacific. In cariera de deputat si apoi de senator nu s-a remarcat prin nimic special, in afara de a reprezenta interesele statului Massachusetts, de a lupta cu problemele sale grave de sanatate, care au fost pe punctul sa-l indeparteze definitiv din viata activa, si - un lucru important pentru spanioli - de a sustine eforturile Spaniei de a intra in Natiunile Unite in 1955.
Dupa dublul mandat al venerabilului Dwight D. Eisenhower, Kennedy s-a decis sa-i succeada. In toamna anului 1960, la doar 43 de ani, necunoscutul senator l-a depasit in scrutinul prezidential cu putine voturi pe vicepresedintele republican Richard Nixon, in parte datorita imaginii sale bune la televizor. Discursul sau inaugural, care incepea cu: “Flacara a trecut la o noua generatie de americani. Vom plati orice pret pentru a asigura succesul libertatii. Nu va intrebati ce poate face tara pentru voi, ci ce puteti face voi pentru tara”, a fost inceputul unui moment magic.
S-a inconjurat de minti luminate, asa numitii “egg-heads”, proveniti de la cele mai bune universitati sau colaboratori ai fostilor presedinti F. D. Roosevelt si Harry Truman. Impreuna cu sotia sa, Jackie Bouvier, JFK a deschis portile Casei Albe artelor si culturii. Kennedy a creat un noul stil de a comunica, bazat pe emotii car