Obiective cultural turistice, istoricul comunităţilor, sărbători religioase, datini şi obicieuri dar mai ales o mulţime de reţete tradiţionale ale comunităţilor multietnice din Dobrogea pot fi admirate de astăzi pe website-ul gastronomietradiţioanlă.ro. Proiectul, cu o finanţare de numai 25.000 lei, a fost coordonat de Institutul Naţional al Patrimoniului, ajutat de reprezentanţi ai etniilor din Tulcea şi Constanţa.
1 /.
Crap umplut cu nuci, dhiplos, mălăiaş, spanokopita, geantâk, corban, ciorbă albă tătărască, colac Bogovitsa, pită armânească, supa grujata, sunt doar câteva din zecile de reţete ale bucătăreselor comunităţilor greacă, tătară, italiană, lipovenească , bulgărească, aromână din Dobrogea, prezentate pe site-ul gastronomietradiţioană.ro. Voluntarii proiectului, reprezentanţi ai comunităţilor etnice, au colindat regiunea, au ajuns până şi în zonele izolate ale Deltei Dunării, şi au cules de la bucătăresele bătrâne, reţete specifice etniilor lor, transmise şi păstrate din generaţie în generaţie. „ „Acest proiect demonstrează că, chiar şi prin gastronomie, aceste comunităţi îşi reclamă, îşi întăresc şi îşi apără dreptul la identitatea proprie” a declarat la Constanţa, la evenimentul de lansare al proiectului, responsabilul de proiect, Daniela Mihai, de la Institutul Naţional al Patrimoniului. „ Dobrogea este un loc unic în România, de toleranţă etnică, unde comunităţile au ştiut să se înţeleagă, să se respecte şi să să-şi influenţeze gastronomiile şi obiceiurile culinare” a adăugat directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Constanţa, Magdalena Tiţă, care şi-a adus contribuţia la realizarea proiectului, cu informaţii şi reţete ale bulgarilor şi aromânilor din Dobrogea. Proiectul a fost numit „Un polonic de reţete tradiţionale” la sugestia unuia dintre parteneri, Ananie Ivanov. Pe lângă reţetarul comunităţilor din Dobrogea, site-ul cuprinde istori