In Europa, cadrul legislativ privind explorarea si exploatarea gazelor de sist este diferit de la o tara la tara.
Majoritatea guvernelor nu se grabesc sa aprobe controversata metoda de extractie a hidrocarburilor - fracturarea hidraulica, in timp ce altele o interzic cu desavarsire. Pe alocuri, se extrag in Europa si gaze de sist. Rezultatele nu sunt inca suficient de convingatoare pentru a crede in duplicarea "miracolului energetic" din SUA.
In martie 2012, Institutul Geologic Polonez a estimat ca rezervele de gaze de sist ale Poloniei sunt cuprinse intre 346-768 miliarde de metri cubi, suficiente pentru a alimenta tara pentru 35-65 de ani. Intr-un scenariu optimist, estimarile au mers pana la 1,9 mii de miliarde de metri cubi.
Potrivit Administratiei americane pentru informatie in domeniul energiei (EIA), Polonia are un potential de 4,1 mii de miliarde de metri cubi de gaze de sist, cel mai mare din Europa, conform datelor de pe Shale Gas Europe.
Lane Energy Poland, companie controlata de gigantul american ConocoPhillips, a anuntat in august ca a extras timp de o luna aproximativ 8.000 de metri cubi de gaze de sist pe zi in nordul Poloniei, a notat Natural Gas Europe.
Pe de alta parte, Exxon Mobil, Talisman Energy si compania de stat Grupa Lotos au sistat activitati similare in Polonia, invocand deficientele privind reglementarile si conditiile geologice dificile.
Franta a instituit in 2011 un moratoriu privind fracturarea hidraulica, pe fondul ingrijorarilor referitoare la impactul asupra mediului inconjurator. Potrivit EIA, rezervele de gaze de sist ale Frantei sunt de 3,8 mii de miliarde de metri cubi.
Potrivit EIA, Romania se plaseaza pe locul trei in Europa dupa rezervele de gaze de sist.
In timp ce Agentia Nationala pentru Resurse Minerale inca incearca sa stabileas