Vezi
Credinciosii ortodocsi si greco-catolici au intrat de astazi, 15 noiembrie, in Postul Craciunului. Este o perioada binecuvantata care ii indeamna pe crestini sa mediteze mai mult la ce a insemnat intruparea Fiului lui Dumnezeu, la bunatatea si iubirea lui Dumnezeu-Tatal, care L-a trimis pe Fiul sau in lume, „pentru noi si pentru a noastra mantuire”. Spre deosebire de postul Sfintelor Pasti, postul Craciunului e unul mai putin aspru cu numeroase dezlegari la peste, ulei si vin.
Postul Craciunului care a inceput astazi, 15 noiembrie, tine pana in ziua de Ajun, in 24 decembrie, cand e zi de post aspru, dezlegarea la alimentele „de dulce” facandu-se doar in 25 decembrie, dupa Sfanta Liturghie. Postul Craciunului aminteste de postul indelungat al patriarhilor si dreptilor din Vechiul Testament, in asteptarea venirii lui Mesia - Izbavitorul. Prin durata lui de 40 de zile, acest post ne aduce aminte si de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul (cele 10 porunci), scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii. Preotii maramureseni au aratat ca e o perioada in care e indicat sa meditam mai mult la ce a insemnat venirea Lui Hristos in lume.
„Chiar daca se stie si se spune ca este un post al bucurie, pentru ca Nasterea Fiului Dumnezeiesc e un moment de bucurie, nu trebuie sa uitam de ce a venit El in lume, de ce S-a intrupat, pentru a rascumpara omenirea. Ori pentru aceasta rascumparare trebuia sa treaca prin mai multe etape: intrupare, apoi patimi si moarte, Inviere si in cele din urma Inaltarea Sa la cer pentru a duce firea aceasta umana mantuita in sanul Sfintei Treimi. Deci daca pe de o parte e motiv de bucurie pentru ca Dumnezeu se face om, in acelasi timp trebuie sa ne raspundem la intrebarea de ce a venit si S-a intrupat Mantuitorul Iisus Hristos”, a declarat preotul Cr