De fiecare dată când are ocazia, şeful statului menţionează că nu se va retrage din viaţa politică după ce va pleca de la Cotroceni.
Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a lansat zilele trecute o ipoteză interesantă, spunând că unul dintre obiectivele Partidului Mişcarea Populară este acela de a-l susţine pe Traian Băsescu pentru funcţia de premier.
La rândul său, şeful statului nu a făcut niciun secret din faptul că îi surâde ideea susţinerii lui Emil Boc pentru alegerile prezidenţiale din 2014. De aceea, consider că ideea tandemului Emil Boc preşedinte-Traian Băsescu premier poate să prindă contur cândva pe parcursul lui 2014 şi, mai mult, are potenţial. Câteva argumente:
În primul rând, trebuie menţionată capacitatea lui Emil Boc de mobilizare a activului de partid. Aşa cum o demonstrează fiecare participare la reuniunile PDL, Emil Boc este primit pozitiv de toţi colegii săi de partid, fie că este vorba despre democrat-liberalii din aripa Blaga sau de liderii de opinie apropiaţi Monicăi Macovei, care s-au îndepărtat de Traian Băsescu. Scorul de peste 40% de la alegerile locale, cu mult peste scorul PDL la nivel naţional, l-a transformat pe Emil Boc într-un erou în ochii colegilor de partid.
Varianta Predoiu, având în vedere flexibilitatea politică a fostului ministru al Justiţiei şi faptul că este doar de câteva luni în PDL,chiar şi garantat de Blaga, va ridica probleme în sensul mobilizării activului de partid.
La rândul său, deşi Traian Băsescu nu mai este idolul tuturor democrat-liberalilor, şeful statului poate aduce alături de el atât Partidul Mişcarea Populară, dar şi Forţa Civică şi PNŢCD. În turul I al alegerilor prezidenţiale, provocarea pentru PDL, PMP, D.A. este aceea ca prezidenţiabilul să fie capabil să întreacă PNL, în contextul în care PSD are cele mai mari şanse de a intra în al doilea tur.
În al doilea rând