Lumea ştiinţifică ar trebui să fie pregătită pentru noile ameninţări pe care le prezintă transmiterea unor virusuri de la animale la oameni, avertizează oamenii de ştiinţă din Taiwan.
Îngrijorarea cercetătorilor taiwanezi este justificată de un prim caz de gripă aviară H6N1 înregistrat la o femeie din Republica Chineză anul acesta. Virusul este comun la păsări, dar aceasta este prima dovadă că se poate transmite la oameni. Infecţia a fost pusă pe seama faptului că vecinul femeii creştea multe raţe, găini şi gâşte. Pacienta nu a prezentat complicaţii, s-a recuperat complet şi niciun alt caz nu a fost raportat la oameni.
Totuşi, medicii îşi arată îngrijorarea privind ameninţările pe care le pot reprezenta aceste virusuri comune la animale care dezvoltă mecanisme de a se transmite la oameni, într-un raport publicat în revista de specialitate „Lancet Respiratory Medicine“. Se ştie că multe sub-tipuri de virusuri gripale, cum sunt cele care provoacă gripa sezonieră şi pe cea porcină se transmit la oameni, dar până acum, H6N1 nu era unul dintre ele.
Cazul, deşi unicat, i-a făcut pe cercetători să se gândească la „imprevizibilitatea“ virusurilor gripale. „Raportul nostru arată cât de important este ca lumea medicală să fie pregătită pentru o eventuală nouă pandemie imprevizibilă: să monitorizeze cu atenţie categoriile la risc şi să pregătească arme de luptă împotriva acestor virusuri care dezvoltă mecanisme de a se transmite la oameni“, au precizat cercetătorii chinezi.
Numărul raportărilor va creşte
Totuşi, cercetătorii europeni sunt mai rezervaţi. Medicul Wendy Barclay, profesor la Imperial College din Londra, spune că numărul unor astfel de cazuri va creşte în următorii ani. Dar ea consideră că aceasta nu este o dovadă că virusurile se transmit acum la oameni mai mult decât oricând, ci, de fapt, acum avem tehnologii mai avansate pentru a le