Prof. dr. Florin Colceag, cunoscut ca antrenorul de genii şi considerat unul dintre părinţii spirituali ai multor copii supradotaţi din ţară, a conferenţiat, marţi seară, la Suceava, în cadrul unui turneu naţional în care „antrenorul” se întâlneşte cu părinţi, profesori şi copii. Preşedinte al Institutului Român pentru Studii şi Cercetări Avansate Gifted Education, matematicianul Florin Colceag s-a prezentat publicului sucevean drept „un ţăran care a devenit matematician şi mai apoi psihopedagog, apoi economist”.
Despre Suceava, Florin Colceag a mărturisit că în aceste locuri a găsit oameni absolut remarcabili, creativi, care nu îşi pierd nădejdea şi nu cedează şi care, poate cel mai important, „investesc în copiii lor, investesc tot, uită de ei ca să poată da copiilor o şansă pentru a putea ajunge nişte oameni mari, oameni adevăraţi”.
Vreme de trei ore, psihopedagogul le-a vorbit celor prezenţi despre creativitate, antrenarea ei, despre maniere de a sparge barierele construite în jurul creativităţii copiilor, „un îndrumar” despre cum să ghidezi copiii dotaţi către un viitor strălucit. Când părinţii nu ştiu să-şi modeleze propriii copii, să-i îndrume corect, intervine el, testându-i, promovându-i şi sprijinindu-i.
De ani buni, de când cultivă sămânţa genialităţii, doctorul în economie a declarat că a remarcat talente deosebite peste tot în ţară.
Acesta a povestit: „Vin de mult aici şi tot am pus seminţe, pentru că v-am spus că sunt ţăran. Şi văd că recolta a început să apară. Uneori poţi să semeni în deşert şi crezi că nu se va întâmpla nimic, că seminţele pe care le pui se vor usca şi vor muri. Însă e surprinzător câte seminţe au vitalitate şi în deşert. Şi acolo încolţesc, şi acolo cresc, şi acolo rodesc. Am bucuria să văd roadele. Găsesc colegi pe care i-am instruit, cu care am lucrat, şi care-mi arată cu bucurie clasele lor. Nişte copii c