Cred că prima întrebare la care ar trebui să răspundem pentru a ne edifica în legătură cu terenul de 290 de hectare pe care fiica președintelui Traian Băsescu l-a cumpărat în comuna Nana (jud. Călărași) este: avea Ioana Băsescu suficiente venituri pentru a fi un client solvabil al CEC, sau a beneficiat de indulgența băncii pentru că este fiica celui mai puternic om în stat?
Tatăl său nu a dat detalii amănunțite despre această tranzacție. Cred că ar trebui să facă acest lucru cât mai repede, pentru a nu alimenta public ideea că are ceva de ascuns.
În consecință, voi cita dintr-o analiză foarte bună publicată de economica.net.
Jurnaliștii acestui site au calculat că rata lunară la creditul de 4,6 milioane lei ar varia între 29.500- 31.675 lei (aproximativ 7.000- 7.500 euro pe lună). ”Pentru a susţine nivelul acestor rate lunare, veniturile Ioanei Băsescu trebuie să fie de peste 10.000 de euro pe lună”, respectiv, între 57.000 de lei și 63.000 de lei, a mai concluzionat economica.net.
Un notar poate avea venituri lunare mai mari de 10.000 de euro? Cu siguranță, da. Spre exemplu, un notar încasează între 800-1.000 de euro doar din întocmirea actelor pentru vânzarea unui apartament în București, care nu este situat într-o zonă centrală. 10.000 de euro nu este, deci, un venit excepțional printre notari.
Înțeleg, tot din analiza economica.net, că acordarea unor credite de aceste dimensiuni unei persoane fizice este o raritate. Citez: ”Din oferta CEC Bank rezultă că plafonul maxim pentru un astfel de credit ipotecar/imobiliar pentru achiziţia de terenuri este de 2,8 milioane de lei, mai mic decât cel al creditului acordat fiicei preşedintelui”. Este o ilegalitate? Cu siguranță, nu.
Putea CEC-ul să împrumute o persoană fizică cu astfel de sume? Cu siguranță, da. De altfel, acordarea creditului către Ioana Băsesc