Pregătim specialişi pentru Occident! În ultimii patru ani, aproape 300 de medici din judeţul Mureş au cerut certificate profesionale, pentru a putea practica meseria în străinătate. Majoritatea dintre ei sunt medici cunoscuţi, specializaţi în diverse afecţiuni şi care nu mai vor să rămână în ţară
Nemulţumiţi de salarii, de condiţiile de muncă şi frânaţi de sistem, halatele albe îşi caută norocul în Franţa, Belgia sau Anglia. În ultimii doi ani, o mare parte dintre medici au ales ţările nordice pentru a-şi profesa meseria. Reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie au observat, după o analiză clară, că una din patru generaţii de absolvenţi, adică peste 250 de viitori medici aleg să profeseze în străinătate. "Am terminat rezidenţiatul anul trecut şi de atunci tot ce îmi doresc este să plec.Am colegi care după ce termină facultatea devin reprezentanţi medicali, ca să aibă salarii decente. Eu chiar vreau să fac medicină şi îmi doresc să ajung în Franţa" a declarat dr. Ionela Baciu.
Cei mai multi absolvenţi pleacă în Europa
" Unii dintre studenţii care termină la noi vor să rămână în România, dar sunt destul de mulţi care vor să plece în altă ţară. Din păcate, dintre cei care vor să plece intră în categora celor foarte bine pregătiţi. Pentru că ei ştiu că ajung într-un mediu concurenţial şi trebuie să ştie foarte bine ce au de făcut. Aceşti studenţi sunt o mare pierdere pentru sistemul medical" a declarat pr.dr. Leonard Azamfirei, rector UMF Tîrgu-Mureş.
Pe masa Ministerului Sănătăţii se află acum 4000 de dosare ale medicilor si 5000 de dosare ale asistenţilor medicali care vor pleca în altă ţară până la sfârşitul anului.
citeşte şi
Olimpicii României. Când plecatul ”afară” este la modă, există şi tineri care preferă să rămână în ţară