Comitetul rus de anchetă vrea să obţină menţinerea în detenţie pe termen de trei luni a celor 30 de membri ai echipajului unei nave a Greenpeace, deţinuţi după o acţiune pe o platformă petrolieră, a anunţat vineri organizaţia neguvernamentală, denunţând o "parodie de justiţie", relatează AFP.
Cei 30 de activişti ai Greenpeace au fost deja transferaţi de la Murmansk către Sankt-Petersburg. Iniţial, ei au fost inculpaţi pentru "piraterie", infracţiune care prevede o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare, apoi pentru "huliganism", pasibil cu şapte ani de închisoare.
"Comiterul (rus) de anchetă a anunţat că va cere prelungirea cu trei luni a termenului de detenţie provizorie pentru cei 30 de activişti ai Greenpeace", a anunţat ONG-ul.
"Această cerere va fi examinată săptămâna viitoare în cadrul unei audieri, la Sankt Petersburg", susţine Greenpeace.
Această informaţie nu a putut fi confirmată de către Comitetul de anchetă.
Potrivit ONG-ului, "comitetul de anchetă «investighează» în decursul a două luni o infracţiune inexistentă, în timp ce motivele şi detaliile acţiunii desfăşurate pe platforma (petrolieră) Prirazlomnaia nu sunt un secret pentru nimeni, ele au fost expuse în comunicatele de presă şi înregistrările video publicate de Greenpeace".
Acest proces este "o farsă, o parodie de justiţie", a apreciat Greenpeace.
Cei 30 de membri ai echipajului navei Arctic Sunrise a Greenpeace, originari din 18 ţări diferite, au fost reţinuţi în septembrie şi plasaţi în arest preventiv la Murmansk, în nord-vestul Rusiei, după ce câţiva dintre ei au desfăşurat o acţiune pe o platformă a Gazprom din Marea Barents pentru a denunţa riscurile ecologice legate de extracţia de petrol în această zonă.
Comitetul rus de anchetă vrea să obţină menţinerea în detenţie pe termen de trei luni a celor 30 de membri ai echipajului unei nave a