Orasul britanic Milton Keynes, cu o populatie de 218.000 locuitori, se pregateste sa puna in exploatare o retea de taxiuri robotizate, care vor functiona fara sofer.
In afara serviciului impecabil pe care ar trebui sa-l asigure robotizarea, specalistii conteaza pe o buna siguranta in trafic, dat fiind ca sistemul exclude posbilitatea unei erori umane la condus, informeaza Pravda.
Avem dreptul sa fim optimisti
Trebuie sa recunoastem ca progresul tehnic merge rapid. Pe vremea primelor "Dacii", multi dintre noi nu prea auziseram de servofrana sau de servodirectie, iar schimbarea automata a vitezelor parea din domeniul basmelor.
Generatia veche, cea care a apucat anii '30, isi mai aminteste chiar si de motorul fara antigel si fara pompa de lichid. Pe masura ce apa scadea in radiator, soferul oprea la o cismea sau la o fantana, ca sa toarne apa cu galeata, direct in radiator. Mai circulau pe sosele asemenea masini, inainte de razboi.
Saltul spectaculos pe care l-a facut tehnica in cateva decenii ne da dreptul la optimism privind viitoarele masini fara sofer, dotate cu senzori de trafic si tot ce mai trbuie, ca sa ajunga la destinatie conform programului comandat.
Britanicii la care m-am refert la inceput au socotit insa ca problema trebuie demarata numai in spatiul unui oras de marime medie si numai cu un electromobil, comenzile si controlul in cazul motorului cu ardere interna fiind prea complicate.
Masina va sti sa parcheze singura
Initiativa a pornit acum doi ani, cand gigantul auto General Motors anunta ca pregateste un nou tip de transport urban, cu electromobile conduse robotizat. Noua masina va fi compacta, va avea numai doua locuri si se va realiza prin colaborare cu Chevrolet, cu compania americana Segway si cu firma SAIC din China.
Faptul ca autonomia de dru