Partidul Mişcarea Populară (PMP) propune un document numit "Pactul pentru Transilvania şi Banat" care să cimenteze încrederea între alegători şi politicieni, cu respectul interesului naţional, dar şi al nevoilor fiecărei provincii istorice. Vicepreşedintele fondator al PMP, Adrian Papahagi, a explicat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, că dreapta vede Transilvania ca bazin electoral, nu sursă de taxe şi impozite ca în cazul formaţiunilor de stânga. În plus, documente similare vor fi lansate şi pentru celelalte regiuni istorice ale ţării.
Papahagi a explicat că document programatic este un prim pas în schiţarea unui proiect de ţară în spirit subsidiar, pornind de la cetăţean, comunitate, regiune, potrivit Mediafax."Dreapta priveşte Transilvania ca bazin electoral, stânga ca rezervor de taxe şi impozite, iar politicienii extremişti speculează situaţia multietnică a provinciei pentru a câştiga voturi. Pactul este un manifest, un program politic care propune opt puncte, de la infrastructură, la descentralizare, locuri de muncă, până la turism şi educaţie", a detaliat liderul PMP.
Documentul stipulează faptul că, până la 1 decembrie 2018, Guvernul trebuie să inaugureze Autostrada Transilvania şi culoarul IV pan - european, care vor lega Transilvania, Crişana şi Banatul de Bucureşti şi de Occident. "PMP susţine descentralizarea, nu autonomia sau baroniada, reforma în domeniu însemnând comune sustenabile, servicii apropriate de cetăţeni prin descentralizare, regiuni care să nu creeze un nou nivel de administraţie, ci să preia dosarele de dezvoltare regională pentru a mări absorbţia fondurilor europene", se precizează în documentul citat.
În plus, PMP vrea atragerea investitorilor prin crearea parcurilor industriale legate la infrastructură, o fiscalitate scăzută, predictibilă. "Roşia Montană este un semnal de alarmă al societăţii, care denunţă corupţia, dispreţul