Toți câinii cu stăpân din România vor trebui identificați și înregistrați în decurs de șase luni de la intrarea în vigoare a normelor metodologice privind gestionarea câinilor fără stăpân, a declarat președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu.
Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare a declarat pentru Agerpres că toți câinii care nu sunt de rasă vor trebui sterilizați.
"Toți câinii cu stăpân din România vor trebui identificați prin microcipare și înregistrați în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS) în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a normelor metodologice privind gestionarea câinilor fără stăpân, iar cei din rasele comune, metișii, animalele care nu au valoare chinologică vor trebui sterilizați. Noutatea acestor norme este că toți proprietarii sunt obligați să-și identifice animalele, iar cei care au rase comune să-i sterilizeze, ca să nu se mai înmulțească necontrolat. Practic, câinii din curțile oamenilor din mediul rural reprezintă rezervorul natural de câini fără stăpân din mediul urban", a spus Mănăstireanu. Subvenții pentru sterilizarea câinilor
El a precizat că normele metodologice de aplicare a OUG 155 privind gestionarea câinilor fără stăpân includ și normele de sterilizare și identificare a câinilor din gospodăriile populației, iar acestea prevăd decontarea cheltuielilor doar pentru proprietarii care nu au posibilități financiare pentru realizarea sterilizării și identificării animalelor.
"Am introdus posibilitatea ca pentru persoanele care nu pot să achite manopera de sterilizare și identificare, Consiliile Locale să acorde subvenții de 100% sau într-un anumit procent pe care îl estimează în funcție de bugetul pe care îl au. În momentul de față este greu de estimat numărul total al câinilor, de aceea vrem să-i strângem p