Un raport recent al Societăţii Europene de Cardiologie arată că România pierde anual peste un miliard de euro din cauza scăderii productivităţii persoanelor cu boli cardiovasculare care sunt nevoite să îşi ia concediu medical sau să renunţe la locul de muncă, precum şi din cauza membrilor familiei care sunt obligaţi astfel să rămân acasă să îi îngrijească.
Tratarea persoanelor cu boli cardiovasculare implică anual o sumă considerabilă de bani din bugetul sistemului de sănătate românesc, deoarece aceste boli au multe complicaţii. De exemplu, fibrilaţia atrială, cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac, este unul dintre principalii factori de risc pentru accidentul vascular cerebral, iar hipertensiunea arterială, o altă tulburare cardiovasculară frecventă, este un factor major de risc în apariţia infarctului de miocard sau a insuficienţei cardiace.
„Când vorbim de boli cardiovasculare trebuie să avem în vedere două aspecte complementare: prevenţia şi accesul la cele mai bune condiţii de tratament atunci când riscul este crescut sau boala a fost diagnosticată. Prevenţia constă nu doar în adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi combaterea factorilor de risc predispozanţi precum fumatul, sedentarismul şi alimentaţia dezechilibrată, ci şi în prescrierea unor terapii preventive. Odată cu instalarea bolii, este obligatoriu ca pacientul să aibă acces la servicii medicale performante şi la terapii moderne, eficiente şi specifice bolii pentru prevenirea riscului de noi evenimente precum infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral şi pentru reducerea mortalităţii cardiovasculare”, a declarat prof. dr. Dan Gaiţă, preşedinte Fundaţia Română a Inimii.
Statul ar putea economisi aproximativ un miliard euro anual doar din tratamentul pacienţilor cu boli cardiovasculare, investind o sumă mult mai mică pentru actualizarea listei medicamentelor compensate. Pe