Regionalizarea este proiectul care a stârnit și continuă să stârnească multe patimi în viața publică și politică din România. A fost cerută insistent în ultimii ani, dar a fost blocată din cauza dificultăţilor de a găsi o soluţie comună, fiecare dintre actorii implicaţi având propria viziune legată de noua reîmpărţire administrativă.
Din punctul de vedere al politicienilor, bătălia pentru “capitalele” de regiuni reprezintă punctul culminant al acestui proces, motiv pentru care subiectul este evitat public de decidenţi. În viziunea actualei coaliții aflate la putere, regionalizarea ar urma să împartă România în 10 regiuni, una dintre acestea fiind Dobrogea, alcătuită din cele două județe istorice, Constanța și Tulcea. La nivelul simplului cetățean, majoritatea tulcenilor vede cu ochi buni acest lucru, principalul argument fiind cel al îndelungatei istorii comune a teritoriului dintre Dunăre și Mare.
„Vor să introducă și Galațiul și Brăila, dar nu sunt de acord. Să rămână doar Tulcea și Constanța în regiunea Dobrogea.” a declarat un locuitor din Tulcea.
„Dobrogea dintotdeauna a fost o parte aparte a țării și nu cred că ar fi bine să fie secționată.” a mai spus un tulcean.
Proiectul regionalizării rămâne una dintre priorităţile politice ale acestei perioade. Regionalizarea va fi făcută înaintea modificării Constituţiei, care, în forma actuală, nu prevede organizarea ţării în regiuni, ceea ce înseamnă că ele vor funcţiona până la modificarea legii fundamentale fără personalitate juridică. Regionalizarea este proiectul care a stârnit și continuă să stârnească multe patimi în viața publică și politică din România. A fost cerută insistent în ultimii ani, dar a fost blocată din cauza dificultăţilor de a găsi o soluţie comună, fiecare dintre actorii implicaţi având propria viziune legată de noua reîmpărţire administrativă.
Din