Continuăm în această ediţie, dialogul cu Daniel Pătrăşcanu, de 12 ani preot la Biserica Sfântul Gheorghe Sud, situată în Cimitirul Sudic din Focşani. Este printre puţinii preoţi absolvenţi şi de... Jurnalism, care au cont pe Facebook şi blog. În paralel, este profesor de religie, organizează un concurs de spiritualitate creştină, iar pe elevii Colegiului Cuza i-a implicat în diverse proiecte sociale.
Reporter: Am discutat despre biserică şi istoria ei, despre cimitir, despre dumneavoastră ce îmi puteţi spune?
Pr. Daniel Pătrăşcanu: Sunt căsătorit, ca orice preot, am doi copii. Soţia este profesoară. Am predat şi eu, cu intermitenţe, dar nu am fost titular niciodată. Am predat la Colegiul Cuza în majoritatea timpului, la Liceul 3 un an şi la Colegiul Unirea tot un an. Am predat pentru a ţine legătura cu tinerii. Îmi place să discut cu tinerii pentru că e o altă experienţă decât cea de la biserică. La biserică, creştinii ascultă ce le spune preotul, pe când la liceu ei sunt mai dezinhibaţi. Pun întrebări, caută explicaţii.
Rep: Noi ne-am cunoscut în calitatea dumneavoastră de student la jurnalism. Aţi terminat facultatea?
Pr. D. P.: Am terminat. Am făcut jurnalismul din pasiune. Ca urmare a unui proiect desfăşurat cu Colegiul Cuza, am editat un ziar, Ecouri. Mulţi elevi şi-au descoperit pasiunea şi mulţi au urmat jurnalismul după ce au lucrat la ziar. Au reuşit să treacă dincolo de bariere şi să vadă cu alţi ochi realitatea. Din banii strânşi din editarea ziarului, în fiecare lună ofeream ajutor. Am colaborat foarte bine cu doamna Laurea Breană. Copiii au fost întotdeauna marcaţi de cazurile sociale pe care le-a prezentat. O bună parte de timp am direcţionat fondurile către cazurile prezentate în Monitorul de Vrancea. Toate acestea au avut darul de a schimba percepţia elevilor implicaţi asupra realităţi