Marea Britanie se confruntă, pe fondul crizei economice, cu un val de imigraţie din sudul Europei, în special din Spania şi Italia, comentează revista The Economist, notând că politicienii conservatori de la Londra par să ignore situaţia, preferând să critice doar imigranţii români şi bulgari.
"În contextul intensificării recesiunii în ţările de origine, populaţia italiană din Marea Britanie, care mult timp a stagnat, a început din nou să crească. De asemenea, numeroşi tineri spanioli se mută în Marea Britanie", scrie The Economist, atrăgând atenţia asupra "dramei imigraţiei din sudul Europei".
"Oamenii se mută în Marea Britanie din diverse motive, şi nu toate sunt întemeiate. În cursul documentării pentru acest material, am vorbit cu o tânără din Spania care se mută în Anglia pentru că ea crede că de aici poate obţine mai uşor o viză pentru Australia; doi tineri de aproape 30 de ani s-au mutat aici pentru că vor aventură; iar un tânăr italian absolvent de arte a venit în Anglia pentru că a auzit multe lucruri despre muzeele noastre. Motivele economice sunt mereu importante, dar rar cele mai importante", constată autorul articolului.
The Economist atrage atenţia că imigranţii sunt atraşi de Marea Britanie pentru că, spre deosebire de Suedia şi Danemarca, piaţa britanică a muncii permite în continuare activităţi fără contracte sau în condiţii aflate la limita legii. Potrivit revistei economice, imigranţii acceptă să fie plătiţi sub nivelul mediu din Marea Britanie, în condiţii pe care britanicii nu le-ar tolera.
"Marea Britanie are nevoie de imigranţi, dar are nevoie de imigranţi bine-pregătiţi, care să achite impozite, nu de persoane care pot găsi doar locuri de muncă ocazionale. Poate că, în loc să se plângă de numărul mare de români şi bulgari care vin în Marea Britanie, câţiva politicieni conservatori ar trebui să se gândească şi ce î