Cu un nume de care nu mulţi români au auzit, fibrilaţia atrială este o boală frecvent întâlnită de medicii cardiologi. De altfel, este cea mai comună tulburare de ritm cardiac.
Când inima nu ticăie regulat, ca un ceas, atunci înseamnă că trebuie să te îngrijorezi. Asta îi spune orice medic de familie sau cardiolog omului care ajunge la doctor fiindcă îşi simte inima în gât, că palpită mai-mai să-i iasă din piept.
Bătăile neregulate şi rapide ale inimii sunt, cel mai adesea, cauzate de o tulburare care se numeşte fibrilaţie atrială. De fapt, cele două camere de sus ale muşchiului inimii (auriculele sau atriile) se mişcă haotic, din cauze foarte diferite. Iar în timp, aceste mişcări neregulate pot da peste cap întreaga circulaţie sangvină şi cresc considerabil riscul de infarct sau de accident vascular cerebral.„Inima îmi bătea, parcă, mai tare“
Deşi mulţi dintre noi nu se pot gândi la boli de inimă decât în cazul vârstnicilor, ele nu sunt deloc o raritate în rândul tinerilor. Anişoara Constantin avea numai 22 de ani când a început să simtă, pentru prima dată inima bătându-i, parcă, în gât. „Mai ales când mă supăram mai tare, pe fond nervos, aveam palpitaţii, simţeam că-mi bate inima foarte tare. Şi, cum mi-am petrecut foarte mulţi ani făcând tratamente ca să rămân însărcinată, fără succes, la fiecare pierdere de sarcină am trecut prin momente crunte. Şi mereu inima parcă-mi bătea mai tare, mai în gât“, retrăieşte momentele tinereţii Anişoara Constantin, care acum are 58 de ani.
16 ani a mers tot aşa, de la o sarcină pierdută la alta, până ce, într-o zi, şi-a pierdut cunoştinţa şi a fost dusă de urgenţă la medic. Aşa a ajuns să fie diagnosticată prima oară cu reumatism cardiac. „Îl aveam din copilărie, mi-a spus medicul. Şi, cu timpul, mi-a afectat valva mitrală, care a început să-mi dea de lucru. De la ea, de la valvă, aveam palpitaţiile“, pove