Aniversarea a 145 de ani de la naşterea savantului Emil Racoviţă a fost onorată de Google prin personalizarea paginii de pornire a motorului de căutare în amintirea speologului român. În schimb, autorităţile clujene au închis, de doi ani, Muzeul de Speologie, unic în lume, dedicat lui Racoviţă.
Emil Racoviţă a fost primul biolog din lume care a studiat viaţa din Antartica, dar şi întemeietorul unui nou domeniu de cercetare: biospeologia. Google l-a omagiaat printr-un logo special , pe 15 noiembrie, cu ocazia aniversării a 145 de ani de la naşterea sa. Speologul ieşean a trăit mai bine de 20 de ani la Cluj, unde a fost profesor şi unde a pus bazele unei ştiinţe a cărei imagine este astăzi. Autorităţile clujene lasă în paragină singurul muzeu de speologie din lume şi nicio autoritate nu a organizat vreun eveniment în memoria savantului, relatează transilvaniareporter.ro. „Dosarul cu privire la imobilul în care funcţiona Muzeul de Speologie este blocat în instanţă. Primăria nu poate redeschide muzeul pentru că nu poate face reparaţii la clădirea la care nu este unic proprietar”, a declarat pentru Transilvania Reporter purtătoarea de cuvânt a Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu.
Muzeu unic în lume
Imobilul care adaposteste Muzeul de Speologie “Emil Racovita” este considerat monument istoric, a fost construit in secolul al XIV-lea si se afla in patrimoniul Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca. El este situat in Piata Unirii nr. 25 bis, fiind inscris pe lista monumentelor istorice la pozitia 346, cod 13B0242. Amenajarea si functionarea muzeului in una dintre cele mai vechi constructii din oras, sit a carui valoare deosebita rezida in elementele de arhitectura medievala (ziduri construite din blocuri de piatra, fragmentul unuia dintre turnurile de aparare ale cetatii), precum si din informatiile cu caracter istoric pe care le