În studioul de la Chişinău al Europei Libere se află directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie şi Cornel Ciurea, director de programe la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”.
Bine v-am găsit, doamnelor şi domnilor. La microfon e Vasile Botnaru, autorul şi prezentatorul emisiunii Punct şi de la capăt.
Zile numărate au rămas până la reuniunea de la Vilnius. O recentă dezbatere publică de la ASEM, în care premierul Iurie Leancă a apărut alături de şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, ambasadorul Pirkka Tapiola, pentru un inventar preliminar al dosarului cu care va merge Chişinăul la reuniune, a avut tocmai un generic „olimpic”: numărătoarea inversă până la summit-ul de la Vilnius.
Pe câţiva studenţi mai răi de gură i-am şi auzit făcând poante pe seama acestui gen de sensibilizare/alertare a opiniei publice. Ei spuneau ca autorităţile de la Chişinău au aprins un fel de torţă olimpică, cu care vor să ajungă la Vilnius, fiind siguri că nu se va stinge - ca torţa sofisticată, purtată pe meleagurile ruseşti, pentru mediatizarea Olimpiadei de la Soci.
Prin urmare, astăzi preluăm torţa de la premierul Leancă şi vom continua inventarul, înainte de reuniunea de la Vilnius, cu invitaţii mei.
Aşadar, în studioul de la Chişinău al Europei Libere se află directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie şi Cornel Ciurea, director de programe la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”.
Europa Liberă: Tema am anunţat-o în felul următor: borna kilometrică, la care a ajuns acuma Republica Moldova, în preajma Vilniusului. Borna kilometrică însemnând sigur că nu doar efortul pe care l-a făcut Chişinăul, dar şi conjunctura. Primul lucru, care vreau să vă întreb: dacă Chişinăul are dosarul bine făcut şi se duce cu pieptul umf