Povestea artistei Iulia Hălăucescu. „Doamna acuarelei româneşti" a pictat epopeea barajului de la Bicaz
Pictoriţa Iulia Hălăucescu, supranumită de criticii de artă „Doamna acuarelei româneşti", a lăsat drept moştenire o bogată colecţie de lucrări care se regăseşte în muzeele de la Bicaz şi de la Tarcău.
Iulia Hălăucescu (Verşescu) s-a născut pe 31 martie 1924, în comuna Tarcău, din judeţul Neamţ, într-o familie cu vechi tradiţii preoţeşti. Studiile le-a făcut la Şcoala primară şi Liceul teoretic de fete (astăzi Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş") din Piatra Neamţ. Din 1943 a frecventat cursurile Facultăţii de Filozofie Bucureşti, pe care le-a absolvit în 1948, cu specializarea în estetică. În timpul studiilor a participat la orele libere de desen şi pictură ale lui R.Schweitzer-Cumpăna.
Povestea Sofiei Ionescu Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din lume
Deşi se pregătea pentru o carieră liniştită de medic internist la Fălticeni, Sofia Ionescu a devenit prima femeie neurochirurg din lume. În anul V de facultate, în 1944, Sofia Ionescu a făcut prima operaţie pe creier unui copil care fusese victima unui bombardament.
Fiica lui Constantin Ogrezeanu, casier la BNR Fălticeni, şi a Mariei, o refugiată din Bucovina, Sofia a urmat şcoala primară şi în oraşul natal, după care a făcut primele şase clase la Liceul de Fete Fălticeni şi ultimele două la şcoala Centrală de Fete „Marica Brâncoveanu" din Bucureşti.
Maria Teohari – prima femeie astronom din România, ignorată în oraşul natal
Doar muzeografii şi câţiva dintre intelectuali îşi mai aduc aminte în Giurgiu de Maria Teohari, prima femeie astronom din România. Într-o perioadă în care femeile erau privite cu scepticism în domeniul ştiinţific, Maria Teohari a reuşit prin muncă şi ingeniozitate să „demoleze" toate prejudecăţile.
Maria Teohari şi-a dedicat întreaga viaţă ştiinţei ş