-AA+A
Teatru Nescris „Constantin Iugan” şi Ansamblul Folcloric Izvorul Someşului sunt mărci înregistrate ale comunei Şanţ foto Mesagerul de BN foto Mesagerul de BN foto Mesagerul de BNTeatrul Nescris de la Şanţ se spune că ar fi existat în comună încă din anul 1912 sau chiar mai de demult. Sociologul şi istoricul român Dimitrie Gusti a descoperit la Şanţ o trupă de teatru în anul 1935, animată de către un om al locului, Constantin Iugan. De la acesta au preluat ştafeta cei care astăzi formează trupa de Teatru Nescris „Constantin Iugan”, devenind în anul 2012, prin implicarea şi strădania primarului Ioan Szabo, marcă înregistrată a comunei Şanţ.
Cei mai longevivi actori ai trupei de teatru sunt soţii Ieronim şi Sabina Constantin, care activează aici din anul 1972. Ieronim Constantin deţine o evidenţă clară a medaliilor şi trofeelor câştigate de trupa de teatru de-a lungul anilor. Aici pot fi amintite medalia de aur obţinute la fiecare ediţie a festivalului „Cântarea României” şi precum şi multe alte trofee primite la diferite festivaluri de satiră şi umor din ţară.
Dintre piesele jucate de trupa de teatru de la Şanţ amintim: Bătrâna îşi împarte averea, Şcolăriţa, Fermierii, Claca, piese de teatru reluate de pe vremea lui Constantin Iugan şi adaptate timpurilor actuale din mediul rural, mesajul şi morala rămânând aceleaşi.
Pe lângă Teatrul Nescris ”Constantin Iugan”, comuna Şanţ mai deţine o marcă înregistrată din anul 2012, tot prin implicarea primarului Ioan Szabo, şi anume, Ansamblul Folcloric Izvorul Someşului. „Acest ansamblu are în componenţă elevi ai Şcolii Gimnaziale „Enea Grapini”, dar şi elevi plecaţi la liceele din judeţ. Repertoriul ansamblului este unul bogat şi cuprinde jocuri de pe Valea Someşului, dar şi din alte zone ale judeţului Bistriţa-Năsăud, cum ar fi Valea Şieului şi Câmpia Transilvaniei.”, ne-a spus primarul Ioan Sza