Artistul român Ioan Florea, stabilit în Statele Unite ale Americii, a transformat un autoturism Ford din 1971 într-o operă de artă realizată prin intermediul tehnologiei imprimării 3D.
Cei care vor "să vadă viitorul" trebuie să meargă în studioul lui Ioan Florea din Shelbyville Lake, Illinois, scriu jurnaliştii de la The Huffington Post.
Potrivit acestora, Ioan Florea a prelucrat modelul unui Ford Torino din 1971 cu ajutorul unei imprimante 3D şi a nanomaterialelor, în care a "încapsulat" automobilul.
Ioan Florea a declarat că foloseşte o imprimantă 3D care nu costă mult, însă metoda lui de printare este unică datorită "procesului de transfer".
Procesul de creare a unei opere de artă începe cu printarea în 3D a materialelor plastice, pe care le foloseşte ca prototipuri. Acestea sunt ulterior transformate în mulaje din răşină care, cu ajutorul nanometalelor - de la carbonat de calciu la dioxid de titan -, sunt transformate în sculpturi masive. Printre lucrările lui Ioan Florea se numără şi o căruţă cu coviltir din secolul al XIX-lea.
Folosind aceeaşi metodă de printare 3D, Ioan Florea a recreat Cilindrul lui Cir, un artefact babilonian descoperit în Ninive şi datând din anul 538 î.e.n., descris drept "prima cartă a drepturilor omului". Pe cilindrul în versiune mărită, artistul a inscripţionat textul Declaraţiei universale a drepturilor omului.
Compania Ford şi-a manifestat interesul faţă de procesul de transfer al artistului român, deoarece aceasta foloseşte imprimante 3D pentru a crea prototipuri ale părţilor componente ale maşinilor.
Cu toate acestea, metoda lui Ioan Florea este secretă. "Acesta este avantajul unui artist, poţi experimenta tot timpul", a precizat artistul.
MAI MULTE IMAGINI AICI
Ioan Florea se consideră un pionier al celei de-a treia revoluţii industriale, o epocă a personalizării în masă, p