Gino Iorgulescu: “Domnul Ponta m-a susținut moral, doar atât. E un om de calitate” Dumitru Dragomir: “Am fost bătut de valoarea lui Gino Iorgulescu și de valoarea politicului”
Se spune că într-un stat de drept, democratic, există 3 puteri independente, independente între ele și neinfluențabile, nemanevrabile, neșantajabile : puterea legislativă, puterea executivă și puterea judiciară. Asta se spunea prin Europa lui John Locke și Montesquieu pe la 1700.
În zilele noastre, au mai apărut câteva, a patra putere se spune că ar fi presa, dar și aceasta ca și toate celelalte se află sub papucul puterii politice. Unele țări mai ”conservatoare” încă mai păstrează așa zisa independență a puterilor într-o mai mică sau mai mare măsură, dar la noi chestiile astea nici nu au apucat să se definească teoretic, că au dispărut practic. La noi, la români, oameni inventivi, nonconformiști, săritori, săritori peste reguli, principii, etape, norme democratice, chestiile astea nu au cum să țină.
La noi, la români, puterile se pupă între ele. Românul este o ființă sociabilă, este prin tradiție un om comunicativ, gata să își ajute semenul săritor, gata să dea o mână de ajutor, un sfat, să dea și să ia. Pe români nu îi poate separa nimeni, chiar dacă de-a lungul istoriei au fost separați teritorial sau administrativ. Și atunci, dacă asta e în natura lui, cum poate crede cineva că puterile vor sta separate în România? Păi ar fi împotriva tradiției. Așa că adio separarea puterilor în stat. Asta poate merge în altă parte, nu la români. Chiar și a patra putere în stat a înțeles că nu se poate separa de celelalte puteri.
Așa se face că domnul Voiculescu, patronul Antenelor face tot posibilul să se apropie de puterea juridică după ce s-a implicat în puterea politică, domnul Ponta își ”apropie” anumite posturi de televiziune, după ce a fost exponent al puterii juridice apoi al