Malta ofera cetatenia malteza cetatenilor non-europeni, in schimbul sumei de 650.000 de euro. Legea a fost adoptata marti in Parlamentul tarii care apartine nu doar UE, ci si spatiului Schengen. Premierul maltez, Joseph Muscat, a declarat ca astfel „spera cresterea veniturilor la buget si sa atraga oameni avuti, in statul insular“, dupa cum citeaza Welt.de. In primul an, guvernul maltez intentioneaza sa vanda 45 de cetatenii, pentru 30 de milioane de euro. Iar „vanzarea Maltei“, cum o numeste opozitia politica, nu se va opri aici.
Malta a fost colonie britanica, si-a dobandit independenta in 1964. De la 1 mai 2004 ea este, cu mai putin de o jumatate de milion de locuitori, cel mai mic membru al UE. De la 1 ianuarie 2008, Malta a aderat la spatiul Schengen si a adoptat moneda euro.
Compania imputernicita sa se ocupe de vazarea de cetatenii malteze evalueaza la 200-300, numarul de cereri anuale. Guvernul maltez a declarat ca solicitantii vor fi verificati, iar criminalii exclusi de pe lista. El isi argumenteaza pasul, spunand ca exista planuri similare si in alte tari europene. Statele UE pot decide in mod suveran asupra cetateniei lor, fapt confirmat de Comisia Europeana. UE nu detine competente in acest sens.
Ar exista insa o contradictie de forma. Prin dobandirea unei cetatenii UE, cum este in cazul de fata cea malteza, se dobandeste automat asa-numita cetatenie comunitara. Tratatul Uniunii Europene prevede insa ca aceasta doar “se adauga cetateniei nationale, dar nu o inlocuieste”.
Cetatenia comunitara include o serie de drepturi: libera miscare si sedere in spatiul Uniunii; participare la votul pentru alegerile locale si europarlamentare; dreptul de reprezentare diplomatica si in afara Europei, daca statul sau nu are ambasada acolo; dreptul de a adresa petitii Parlamentului European, precum si cel de a primi informatii de la institutiile